Illustrasjoner

Jeg elsker karikaturer, og akvarell. Akvarellene er ofte “collager,” inspirert av min mors billedvev, det vil si flere bilder i et bilde.
Motivene er liv og folkeliv i Nord-Norge. Jeg har selv illustrert boka Nord for Paradis. Her finner du et utdrag av illustrasjonene som ble brukt i boka.

Uvær på Grasøy

Den er Inspirert av en reise jeg tok da jeg var liten. Jeg ble med pappa på legebesøk ut i øyene utenfor Sandnessjøen. Det var et barn som var sykt. Mens jeg ventet fikk jeg se nærmere på et gjøkur som hang på veggen. Mannen i huset sa at det løp løpsk, og fleipet med faren min om han kunne reparere det også, ikke bare barnets sykdom. Navnet Grasøy er fiktivt, og refererer til en av de 12 000 øyene på Helgelandskysten.

Den blå dame

Den blå dame referer til historien “Jomfrua i Skipsvingen” fra Storjord i Tysfjord. Det er en kvinne som går igjen på kårstua på Korsnes i Tysfjord. Min manns tippoldefar (Kristen Hveding) overnattet på et rom i kårstua. Midt på natten ble han vekket av en dame, i blå kjole, som sto og gråt ved sengen hans, før hun fløt over gulvet og forsvant gjennom veggen.

Forlis i Vestfjorden

Historien forteller at jomfrua i skipsvingen var en av de skibbrudne, som overlevde et forlis på storskjæret ut i Vestfjorden i 1780-tallet. Nessekongen på Korsnes rodde ut for å røve skipet. I skipsvingen fant han den unge jomfrua som var forlovet med kapteinen. Hun var den eneste overlevende. Hun ba for sitt liv. Men nessekongen var kommet for å øke rikdommen, ikke for å redde menneskeliv. Han slo henne ihjel og kastet henne på havet. Skipslasten ble plassert i kårstua. Siden har hun gått igjen i dette bygget.